xxxmenü

Körmendi lakópark: történelmi hangulat a város szívében

Dr. Batthyány Strattmann László Múzeum

Madáchy Károly segítségével Dévényi Ferenc iskolaigazgató már 1953-ban nekiesett a muzeális értékek összegyűjtésének Körmenden. Az elmúlt évtizedek során sokan felajánlották a segítségüket a múzeumnak, így mára már a magyar történelemnek több mint 15 000 műtárgyát tekinthetjük meg benne!

 

Házaspárok útja Horvátnádalján

A Szentlélek Templomba érkezőket két gyönyörű, óriási platánfa fogadja majd. Elképzelhető, hogy őseink pont akkor ültették őket, amikor ide telepedtek le miután a törökök elől menekültek. A masszív törzzsel rendelkező fák lombjai teljesen összeérnek. Innen kapta a nevét ez a körmendi látnivaló: a helyiek a házasság jelképeként értelmezték ezt a szemrevaló természeti jelenséget.

 

Heiszig ház

Egy rendkívül esztétikus épület a Rákóczi úton. Ez a műemlék nem mindig egy épületből állt, mivel a XIX. század vége előtt két különálló létesítmény volt. Nevét onnan kapta, hogy eredetileg a jómódú Heiszig kereskedőcsalád tulajdonában volt. Később a Vas Megyei Takarékpénztár kezébe került.

 

Kastélypark

Egy igazán mutatós bizonyíték arra, hogy Magyarországon Vas megyében található a legtöbb kastélypark és arborétum. A Körmendi Kastélypark története egészen 1620-ig nyúlik vissza: ekkor még csak két holdnyi zöldségkertből állt. Habár a második világháború kissé megviselte, így is 33 hektáros területtel büszkélkedhet ez a pompázatos körmendi látnivaló. Ha van lakásunk Körmenden, akkor annál inkább érdemes megnézni!

 

Rába-part

Kihagyhatatlan körmendi látnivaló. A Rába-part ráadásul nem csak természeti értékkel vonzza be a látogatókat: vízi túrákra és strandolásra is ad lehetőségeket mind a turisták, mind a körmendi lakóparkban élők számára. Nyáron ennél jobb program talán nincs is!

 

Tiszti ház

A körmendi főtéren található mutatós műemlék, könnyen megközelíthető a körmendi lakóparktól. A klasszicista épületet 1828 és 1835 között építettek meg a Batthyány hitbizomány vezetői számára, akik közt számtartók, gyógyszerészek, ügyvédek, és mérnökök is voltak. Régen fogda is működött a hátsó udvarán.

 

Körmendi Vadászlak

Batthyány Ödön hercegnek az egyik kedvenc hobbija volt a vadászat, amit Körmenden is szeretett volna folytatni, így született meg a várkertben ez a vadászlak. Több kiállítást is megtekinthetnek a Körmenden élők és a turisták, úgyhogy mindenképp érdemes többször is meglátogatnunk!

 

Volt Városháza

A Szabadság téren található barokk stílusú épület a Heszig-ház hasonlóan két épületből állt mielőtt a 19. század végén egyesítették őket. Csaknem 100 évig működött Körmend városházaként!

 

Gondoljon csak bele milyen élmény lehet minden napot ott tölteni ebben a történelmi városban: hétvégén mindig találhat arra okot Körmenden, hogy kimozduljon. Ezért is érdemes figyelemmel követni a Gesztenye Lakópark eladó lakásait!