xxxmenü

Befektetési lakásvásárlás Nyugat-Magyarországon: megéri?

Az ingatlanbefektetés még most is kiváló lehetőség a pénz fialtatására, ha jó helyen vesz az ember lakást. Tény, hogy ahogy a lakások ára növekszik, és az országon belüli és kívülre irányuló elvándorlás mérséklődik, úgy csökken a realizálható haszon, ám ez még mindig jóval a banki kamatok feletti összeg lehet.

Feltéve, ha megfelelő helyen vásárol valaki modernizált, teljesen felújított lakást! A 2019-es adatok alapján még csak nem is Budapest az a város, ahol a legnagyobb haszonkulccsal lehet számolni, bár tény, hogy a főváros mindig kiemelkedő lesz.

2019-ben lelassult a lakáspiac áremelkedése

A KSH felmérése alapján 2019 a fordulat évének számított a lakáspiacon: még azokban a régiókban és településeken is mérséklődött a lakásárak és bérleti árak növekedése, amik kiemelkedő munkalehetőségekkel bírnak, a legszegényebb régiókban viszont megtorpant vagy akár csökkeni is kezdett az ingatlanok ára.

Befektetői szemmel nézve könnyen érthető a trend. Ma Nyugat-Magyarországot leszámítva lényegében a Főváros és öt megyeszékhely (profitráta szerinti csökkenő sorrendben: Pécs, Szeged, Kecskemét, Debrecen és Győr) az, ahol érdemes befektetési célból lakást vásárolni.

Nyugat-Magyarország igazi aranybánya a lakáscélú befektetőknek

Az osztrák határ környéke pedig változatlanul kiemelt helyszín, köszönhetően annak, hogy naponta tízezrek ingáznak Ausztriába dolgozni, miközben Magyarországon laknak.

Az okok egyszerűek: a magyar lakhatási költségek alacsonyabbak, mint a határ túloldalán, és a gyermekek iskoláztatása szintén jelentős súllyal esik latba.

Habár hivatalosan százezer magyar is dolgozik Ausztriában, egy egész városra való, több mint negyvenezer ember döntött úgy, hogy inkább ingázik, nem költözik ki.

A brexit is növeli a nyugat-magyarországi albérlet árakat

Befektetési lakásvásárlás Nyugat-Magyarországon: megéri?Habár első hallásra furának tűnhet, hogy a britek kilépése az Unióból növeli a Vas megyei albérletek díját, valójában csak ráerősít egy meglévő folyamatra. Eddig is szép számmal akadtak olyanok, akik Angliába költöztek rövidebb-hosszabb időre, kint vállaltak munkát, esetleg tanultak, majd hazatértek – és szembesültek a rögvalósággal.


Ők azok, akik vagy ismét költöztek, ezúttal jellemzően német területre, vagy maradtak ugyan Magyarországon, de nyugatra kezdtek ingázni. Most, amikor Nagy-Britannia ténylegesen elhagyja az EU-t, számítani lehet rá, hogy akár ezresével költöznek haza magyarok.


Aligha valószínű, hogy mind belföldön találna utána munkát.


Aki tehát befektetési célból akar lakást vásárolni, a legjobban akkor jár, ha az osztrák határ közelében vásárol modern ingatlant, például a körmendi Gesztenye Lakóparkban, alig negyed órára Ausztriától!

A budapesti ingatlanokhoz képest fele-harmad áron juthat hozzá itt lakáshoz, mégis közel azonos díjért adhatja ki albérletbe az, aki időben lecsap a lehetőségre.