xxxmenü

Dolgozz külföldön, élj Magyarországon, az osztrák határ mellett

Magyarországon minden munkaerőhiány dacára is jóval alacsonyabbak a bérek, mint Ausztriában. Hiába végez valaki minőségi, európai színvonalú munkát, ha a határ innenső oldalán fele-harmadannyi pénzt hajlandók érte fizetni.

A bérkülönbség még akkor is fennáll, ha multinacionális vállalatnál helyezkedik el valaki. Ki az a kontrolling szakember, programozó, autógyári munkás vagy gyorséttermi dolgozó, aki Magyarországon ugyanarra a bérre számíthat, mint az anyacég német vagy osztrák, azonos munkát végző munkavállalója?

A bérfeszültség egyik legjobb megoldása: külföldön dolgozni

Érthető, hogy senki se örül annak, ha azonos munkáért harmadannyi fizetést kap. Igaz, ez még mindig jobb, mint minimálbér környékén gürcölni, pláne hiteltörlesztéssel súlyosbítva. Ami viszont a munkanélküliségnél vagy közmunkánál jobb.

Mit lehet akkor tenni, ha valaki európai béreket szeretne, de ez az országhatáron belül megvalósíthatatlan? Az egyetlen célravezető és ténylegesen bevált megoldás a költözés. Egyedül az nem kőbe vésett, hogy mindenképpen külföldre kéne költözni.

Százezernél is több ember dolgozik Ausztriában, de nem mind él kint

A KSH kimutatása szerint egy nagyvárosra való, több mint százezer ember dolgozik a nyugati szomszédunknál, viszont csak a hatvan százalékuk költözött is ki. Negyvenezer magyar inkább az ingázás mellett döntött, jó okkal.

Ők azok, akik Magyarországon akarják iskolába járatni a gyermeküket, illetve, hogy megéri nekik az a napi 15-20 perc autóút a határig, cserébe havonta sok tízezer forintot spórolnak a lakhatáson, és sokak számára így a rokonok is a közelben maradnak.

Maradj itthon, dolgozz Ausztriában!

A magyarországi lakhatás mellett számos érv szól, és ennek csak egy része az anyagi megtakarítás vagy a gyermekek iskoláztatása. A kulturális közeg, hiába szomszédos ország Ausztria, igencsak eltér a magyartól.


Aki huzamosabb ideig él kint, megtapasztalja, hogy ha nem is kap idegengyűlölő beszólásokat (bár ilyen emberek mindenütt előfordulnak), de az osztrákok többsége átnéz rajta. Ritka az, hogy azt éreztetik, egyenlő félként kezelik – ahhoz sokkal többet kell letenni az asztalra, mint egy osztráknak.


A kulturális szokások, az ízek, a boltokban megszokott márkák ugyancsak jelentősen eltérnek a két ország között.

Hogyan tudod elkerülni a kulturális sokkot, az idegenség-érzetet, miközben jó munkád van, de legalábbis jó fizetésért dolgozol?

Az ideális megoldás az, ha Magyarországon maradsz, ám átjársz dolgozni Ausztriába! Akár munkavállalóként, akár saját vállalkozást vezetve, a határ mentén akad olyan település, Körmend, ahonnan csupán negyedóra Ausztria.

Ráadásul Körmenden, a Gesztenye Lakóparkban a budapesti ingatlanok feléért-harmadáért vásárolhatsz frissen felújított ingatlant. Nézd meg, miért hívják második Sopronnak, és ha Ausztriában akarsz munkát vállalni tartósan, már tudni is fogod, hova akarsz költözni!