xxxmenü

Megéri Ausztriában dolgozni és Magyarországon élni?

Ausztriában, és általában külföldön dolgozni anyagilag biztosan megéri – ám az anyagi biztonságnak elég magas az ára. Ezt az árat pedig nem pénzben mérik, sokkal inkább lelki-szellemi áldozatokban.

Már az is sokáig kívülállónak érzi magát, aki országhatáron belül költözik, viszont a közös nyelv, közös kultúra, a hasonló arcok azért eléggé sokat segítenek. Külföldön minderről le kell mondani.

Ausztria gazdag ország, és rengeteg lehetőséget kínál

Tény, hogy Ausztria messze előttünk jár, ami a gazdasági lehetőségeket vagy életminőséget illeti. Ugyanazon munkáért, ugyanazon cégnél a többszöröse a fizetés, ha a határ túloldalán vállaljuk el. Mindegy, hogy CNC esztergálunk, takarítunk, gyógyítunk, tanítunk vagy mozdonyt vezetünk, a fizetés sokkalta magasabb.

Ráadásul számos területen állandó kint a munkaerőhiány, ami rákényszeríti a munkaadókat, hogy külföldieket is foglalkoztassanak. Még ha nem is feltétlen azonos munkabérért, de a kelet-európai munkavállalók számára még ezzel együtt is egyfajta megváltás a hónap elején a számlájukra érkező, sok százezer forintnak megfelelő fizetés.

Ausztriában sincs wurstból a kerítés

Ha azt mondjuk, hogy kemény az élet Ausztriában, akkor azzal nem árnyaltuk eléggé a helyzetet. A fentebb említett kulturális, nyelvi, sőt emberi különbségek, a kívülállóság érzése igencsak próbára teszi az embereket hosszú távon.

Azt, hogy dolgozni kell, nem lehet lébecolni, és a nyolc órás munkaidő az nyolc óra munkát jelent, nem kettőt, felesleges említeni. Mondjuk ez azért sejtet valamit abból, miért is járhat a német térség annyival előrébb, mint a kelet-európai.

Viszont az is tény, hogy rengeteg a lehetőség annak, aki hajlandó megfogni a munka végét. Az osztrákok távolságtartók, zárkózottabbak a magyarokkal szemben, de ez szinte soha nem társul nyílt megvetéssel vagy gyűlölködéssel!

Magyarországon jobb lakni, legalábbis anyagilag biztosan

Akad még egy szempont, amit fontos mérlegelni, és ez a lakhatási költség. Ausztria ugyanis drága. Értelemszerűen, ha valaki a német vagy olasz határ közelében talál munkát, nem opció neki a magyar lakhatás.

Amennyiben viszont az Őrvidéken, azaz Burgenlandban talál munkát, akkor a magyarországi otthon kiváló választás! Ha például egy modernizált, teljesen felújított ingatlant vásárol a körmendi Gesztenye Lakóparkban, mindössze negyed órára fog Ausztriától lakni.

Ekkor gépkocsival alig napi kétszer fél óra ingázással megvalósíthatja azt, amiről sokan csak álmodnak: Ausztriában dolgozni és Magyarországon élni. Ezzel pedig jelentős összeget takaríthat meg havonta a lakhatási költségek különbségén, illetve mégis csak magyar beszédet hall maga körül esténként és hétvégéken!