xxxmenü

Ha befektetési célból keres lakást, vásároljon egyet az osztrák határ mellett!

Az ingatlanpiaci befektetések jellemzően mindig megtérülnek, főként az osztrák határ mentén, de még Magyarországon vásárolt lakások esetében.

Még ha éppen mélyponton is volna az ingatlanok ára, néhány év után garantáltan emelkedni kezdenek. Lakni kell valahol és ez az alapvető emberi igény mindig meghozza a várva várt hasznot.

Sokat hallani arról, hogy Magyarország egyes régiói között mekkora szakadék húzódik mind a jövedelmek, mind az ingatlanárak esetében, ám gyakorta elfelejtik az emberek, hogy ez érvényes más országokra is.

Ha befektetési célból keres lakást, vásároljon egyet az osztrák határ mellett!

Ausztria gazdag ország? Attól függ, honnan nézzük!

Konkrétan Ausztria esetében – érthető okokból – elterjedt nézet, hogy magasan fejlett, kiegyensúlyozott ország, ahol keleti és nyugati, északi és déli országrészben mindenütt egyformák a lehetőségek.

Mi sem áll messzebb a valóságtól! A „sógoréknál” is megtalálni a szegényebb és gazdagabb területeket, ott is élő az ellentét város és vidék, főváros és távoli kisváros között. Legfeljebb nem olyan durvák a különbségek, mint Kelet-Európában.

Az osztrák ingatlanpiaci árak bőven meghaladják a magyart

Két jelentős különbséget találunk az ausztriai és a magyar piac között: az első, hogy Budapest lakásárai régóta meghaladják a többi magyar városét, viszont a bécsi ingatlanoknál, igaz, nem régiós átlagot nézve, akadnak azért drágább térségek Ausztriában.

A második pedig, hogy a magasabb átlag életszínvonal és fizetések megmutatkoznak az ingatlanárakban is: minden emelkedés dacára a magyar városok lakásárai bőven elmaradnak az ausztriai városok árszintjétől.

Csak összehasonlításként, Bécsben másfélszer annyiba kerül egy lakás, mint Budapesten! Egy átlagosan 50 nm-es, a garzon méretét éppen meghaladó ingatlan ára, átszámítva bőven 70 millió forint felett mozog. Ezzel szemben még egy hasonló kaliberű lakás is inkább 30-40 millió.

Burgenland, ami Ausztria legszegényebb régiója, nagyjából paritásban áll Budapesttel. Itt hasonló árakon lehet lakást találni, mint a magyar fővárosban.

Sokan ingáznak most is Ausztriába és még többen fognak a jövőben

Ami befektetés szempontjából igazán lényeges adat az ingatlanpiacon, hogy melyik régiók és városok fognak érdemi forgalmat generálni és honnan költöznek inkább el az emberek, ezzel lenyomva az árakat.

Magyarország esetében, úgy tűnik, nem fordul meg egyhamar az elvándorlási trend. Habár országhatáron belül már nem csak Budapest bír vonzerővel, hanem Debrecen és Győr is, egyre többen vállalnak munkát külföldön.

Viszont nem mindenki költözik ki a munka miatt! Naponta több mint negyvenezer magyar munkavállaló ingázik Ausztria és Magyarország között. A számuk pedig, úgy tűnik, csak növekedni fog a jövőben.

Az ő esetükben ideális választás például egy teljesen felújított ingatlant venni a körmendi Gesztenye Lakóparkban, mert így mindössze negyed órára fognak Ausztriától élni. Az ingázás ezzel nagyjából a magyar átlagéval lesz egyenlő. Csak éppen sokkal kedvezőbb áron juthatnak így saját lakáshoz, mintha a negyed órára lévő osztrák határ túloldalán vennének ingatlant!