xxxmenü

Befektetési ingatlan vásárlás vidéken: megéri 2020-ban?

Az ingatlanpiac változásait figyelve joggal merül fel a kérdés, hogy befektetési céllal megéri-e vidéken ingatlant vásárolni 2020-ban, vagy a Főváros az egyetlen település, ahol ennek értelme van.

A KSH felmérése alapján igaz ugyan, hogy általában a legnagyobb haszonkulccsal Budapesten lehetett kiadni a lakásokat és házakat, ám az már 2019-ben is látszott, hogy igencsak csökken a haszon mértéke.

Budapesten megállni látszik a lakáspiac 2020-ban

Kimondhatjuk, hogy Budapesten véget ért a befektetési célú ingatlan vásárlás aranykora. Természetesen most is lehet hasznot realizálni egy fővárosi lakáson, ám közel sem annyit, mint pár évvel ezelőtt.

Egy-egy vidéki nagyvárosban, például Debrecenben vagy Szegeden, most nagyobb a haszonkulcs, mint akár Budapest V. kerületében.

Úgy tűnik, hogy a Fővárosban már tetőzött az ingatlanpiac, azaz nem növekszik annyival a kereslet, sem a rövidtávú lakáskiadás okozta lakáshiány, hogy az érdemben fentebb tolja az árakat.

Egyre többen ingáznak Ausztriába

Ha Budapesten nem éri meg lakást vásárolni befektetési céllal, és nem talál megfelelőt a vidéki nagyvárosokban, akkor a legjobb, ha olyan környéken néz ingatlan után, ami szintén felkapott. Érthető módon ilyen régió elsősorban a nyugati határ mentén található.

Befektetési ingatlan vásárlás vidéken: megéri 2020-ban?

2012 óta több, mint kétszeresére nőtt az Ausztriában dolgozók száma: az akkori átlag negyvenezer főről kilencven-százezer főre. Ezen magyar munkavállalók egy része idénymunkás (főszezonban tízezer magyarral nő minden évben a kint dolgozók száma), ám így is tisztán látszik a folyamatos, egyenletes növekedés.

Az idénymunkásokat leszámítva is azt mondhatjuk, hogy több tízezerre rúg azon honfitársaink száma, akik Magyarországon élnek és Ausztriában dolgoznak. Ők azok, akik nem adták fel a magyarországi életüket, viszont osztrák fizetést visznek haza minden hónapban.

Minél többen dolgoznak kint, annál több ingatlan iránt lesz kereslet

Az már most látszik, hogy például Sopron lakossága gyakorlatilag megduplázódott tíz év alatt – ám csak egy részük dolgozik a határon belül.

Ők jellemzően olyan ukrajnai magyarok vagy ukránok, akik helyi üzemekben helyezkedtek el. Az anyaországi magyarok viszont inkább Ausztriába járnak át. Csakhogy Sopron jóformán betelt.

Aki időben lép, most sokkal jobb helyen vásárolhat ingatlant, a határtól alig negyed órára. Vásároljon lakást egy zöldövezeti utcában, teljes felújításon átesett társasházban, a körmendi Gesztenye Lakóparkban!

Olyan ingatlanhoz juthat így, amely kiváló befektetésnek bizonyulhat, hiszen aki mostanában fog úgy dönteni, hogy Ausztriába jár át dolgozni, aligha a zsúfolt munkásszállót akarja majd választani. Sokkal inkább egy modern, felújított lakást, ahonnan könnyedén ingázhat át Ausztriába.